Terug naar de homepagina
De impact van suiker en zuur op tandglazuur: 130 benamingen voor suiker en zure dranken - Thumbnail

De impact van suiker en zuur op tandglazuur: 130 benamingen voor suiker en zure dranken

Ben je fan van frisdrank, sapjes of cocktails? Dan weet je vast dat deze drankjes boordevol suikers zitten, die je tandglazuur kunnen aantasten. Suikers zijn voeding voor bacteriën die gaatjes veroorzaken en de balans van goede en slechte bacteriën in je mond verstoren. Hoewel ze zoet smaken, zijn deze drankjes eigenlijk hartstikke zuur! Dit proef je vaak niet door de suiker. Er zijn twee soorten zuur die je gebit kunnen aantasten: zuur uit suikers en zuur uit voedingszuren, zoals fruitzuur. Suikers worden omgezet in zuur door bacteriën, wat gaatjes veroorzaakt, terwijl voedingszuren tanderosie veroorzaken. Ook al proef je het zuur niet altijd, bijvoorbeeld bij limonade, kan het wel schade aanrichten. Sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld veel suiker, wat snel in je bloedbaan terechtkomt en een suikerpiek veroorzaakt. Het is daarom beter om een sinaasappel te eten, omdat kauwen de reiniging van je gebit bevordert en je gelijk vezels binnenkrijgt. Zure dranken zoals appelciderazijn en citroensap worden steeds populairder vanwege hun gezondheidsvoordelen, maar let op de impact op je tandglazuur. Spoel na het drinken van zure dranken altijd met water om het zuur te neutraliseren en wacht minstens een uur voordat je poetst. Overweeg een rietje te gebruiken om je tandglazuur te beschermen, maar spoel altijd na met water. Kies bij dorst voor water of afgekoelde thee in plaats van zure dranken. Wil je meer weten over suiker? Lees dan deze blogs over succesvolle campagnes tegen suiker en ontdek 130 verschillende benamingen voor suiker. Leer hoe opinies over suiker kunnen veranderen en hoe je suiker kunt vermijden.